Ad interim projectmanager cao was de vraag

In verband met zwangerschapsverlof, zijn wij op zoek naar een ad interim projectmanager cao, voor gemiddeld 24 uur / week, waarbij voor de maanden september en oktober fulltime inzet nodig zal zijn.

Thuiskomen binnen FME

Een aantal opdrachten had ik al toen de vraag voor assistentie tijdens het cao-traject gesteld werd. Mijn naam was gevallen voor het oppakken van dit project omdat ik eerder al voor FME als interimmer een opdracht mocht invullen. Ik was bekend binnen de directie, het bestuur, ik kende de organisatie en ik had al laten zien dat ik snel ingezet kon worden. Het profiel werd met mij gedeeld en mijn antwoord was JA. Na een opdracht voor het directieteam van 2018-2020 en onder andere een opdracht binnen de HR-afdeling begon in september 2022 dit avontuur. Het was weer tijdelijk thuiskomen binnen FME.

Aan de slag voor het cao-team

We hadden een week voor de overdracht en vanaf september 2022 liep het gelijk storm. Ik was zo blij met de goede voorbereiding vanuit de collega die met verlof mocht en een boekwerk van 20 pagina’s om op terug te vallen was gemaakt. Heel fijn om zo’n overdracht te kunnen hebben. Normaal gesproken vlieg ik per direct in wanneer er piekdrukte is of iemand bijvoorbeeld door ziekte is uitgevallen, is er geen tijd voor een overdracht en mag ik zelf binnen de organisatie op zoek naar alle informatie.

Gelukkig ken ik FME goed en weet ik dat het team van projectmanagers binnen FME verantwoordelijk is voor de uitvoering van (innovatie-)projecten voor FME en de branches die zijn aangesloten. Een belangrijk thema waar FME bij betrokken is, zijn de cao’s in de Metalektro.
FME vertegenwoordigt de werkgevers bij het cao-overleg in de Metalektro en sluit de Metalektro cao’s met de vakbonden: FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2. Ruim een derde van de 2.200 leden die FME telt, valt onder deze cao. Het gaat om bedrijven die nationaal en internationaal actief zijn binnen diverse sectoren, zoals hightech, engineering, machinebouw, scheepsbouw, automotive, elektrotechniek en service en onderhoud. Opnieuw een interessant project! Ik weet er tegenwoordig alles over te vertellen.

Niks moeilijkers dan in zo’n belangrijk, precair en deels onvoorspelbaar cao-proces als tijdelijke vervanging te gaan werken van een ‘die hard’ door de wol geverfde projectmanager cao. Dus hoe blij waren we dat Mirjam die uitdaging met beide handen aanpakte. Petje af hoe ze met vlag en wimpel dat als onmisbare schakel in het hele proces heeft waargemaakt! Daar zijn we haar ontzettend dankbaar voor.

Cao-fases

Als projectmanager cao ondersteunde ik het cao-team in het tijdig oppakken van (deel)projecten tijdens de onderhandelingsfase en de vervolgfase rondom het bereiken van een akkoord. De onderhandelingsfase van het project kenmerkte zich door een hoge dynamiek, het snel kunnen schakelen en probleemoplossend acteren, bijvoorbeeld in de faciliterende sfeer voor de onderhandelingen. In deze fase was fulltime beschikbaarheid nodig.

Na het in zicht komen van het akkoord, kwam mijn focus te liggen op het organiseren van de algemene ledenvergadering, de café cao-bijeenkomsten en de stemmingen over het principeakkoord. Ik hield nauw contact in deze fase met onder andere het bestuur, de directie en het communicatieteam om zo elkaar tijdig mee te nemen en voor te bereiden op eventuele stappen.

Nadat het akkoord was bereikt, werd de cao goedgekeurd en werden de brochures gedrukt. Alle aangesloten organisaties binnen de Metalektro werden op de hoogte gebracht en voor mij kwam het moment een stap terug doen, om bij te komen van twee racefietsongelukken die me in de tweede helft van 2022, en dus tijdens deze opdracht, steeds onderuit probeerden te halen.

Vervolg

Gelukkig heb ik mijn vervolgplannen voor het bieden van assistentie en het vinden van goede assistants op een rustigere manier voort kunnen zetten en kijk ik weer uit naar de volgende uitdaging.

Dankzij het constant netwerken en blijven herhalen wie ik ben en wat ik doe, ga ik opnieuw aan de slag als een Effective Assistant voor de directie van EyeWish Opticiens, heb ik gesprekken lopen voor een virtuele HR-opdracht, ga ik samenwerken met schrijver en neef John van Ierland en blijf ik bezig met het inzetten van de juiste assistant, bijvoorbeeld nu voor Stichting ZIJN, de welzijnsorganisatie op Goeree-Overflakkee.

En wie weet ben jij een ondernemer die op zoek is naar een passende assistant, vanuit huis, hybride, voor vast of tijdelijk. Laat het me weten en ik regel het voor je via Van Ierland Effective-Recruitment.

Dank je wel, FME, voor alle mogelijkheden die je mij weer hebt gegeven en de ervaring die ik extra meeneem. Ik heb genoten binnen het cao-team, een team wat al lang met elkaar samenwerkt en goed op elkaar is ingespeeld, een team met een duidelijke eigentijdse manier van het uitvoeren van de Agile scrum en sprint, maar die zeker voor iedereen goed werkt 😉 en een team wat met elkaar, op een niet eerder vertoonde manier, een belangrijk doel heeft weten te behalen.

“Mirjam heeft de zaken ontzettend snel opgepakt en draaide in korte tijd volwaardig mee. Ze heeft ‘gaten’ dichtgelopen en veel projecten opgepakt.”

Monique de Vos I Partner bij
Chasse Executive Search

“Ze werkt snel, zorgvuldig en niet onbelangrijk: Mirjam is een tof vrolijk mens met wie je kunt lachen.”

Monique de Vos I Partner bij
Chasse Executive Search

“Als wij weer eens een Executive Assistant nodig hebben, is Mirjam de eerste die we bellen om te vragen of ze beschikbaar is.”

Monique de Vos I Partner bij
Chasse Executive Search

Scroll naar boven